Valeriu Anania

Ordoneaza dupa:
Au fost gasite 4 produse.
Editura: Polirom
Anul:
Numar pagini: 378
Vezi mai mult
9.99 lei
+
buc
-
STOC EPUIZAT!
Editura: Polirom
Anul:
Numar pagini: 384
Vezi mai mult
39.99 lei
+
buc
-
STOC EPUIZAT!
Editura: Polirom
Anul:
Numar pagini: 310
Vezi mai mult
7.99 lei
+
buc
-
STOC EPUIZAT!
Editura: Curtea Veche
Anul:
Colectia: Stiinta si religie
Numar pagini: 128
Vezi mai mult
9.99 lei
+
buc
-
STOC EPUIZAT!
Ordoneaza dupa:

Activitate / viata Valeriu Anania

Activitate / viata Valeriu Anania

Valeriu Anania este un scriitor si cleric roman, nascut la 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea si decedat la 31 ianuarie 2011 la Cluj-Napoca.

A urmat cursurile scolii primare din satul natal iar cursul secundar s-a desfasurat la Bucuresti. Intre 1933 si 1941, Valeriu Anania a studiat in cadrul Seminarului Teologic Central din Capitala. A frecventat, de asemenea, cursuri la liceele bucurestene "Dimitrie Cantemir" si "Mihai Viteazul".

In 1935, pe cand era minor, Anania s-a inscris in "Manunchiul de prieteni", organizatie legionara scolara. In 1936 a fost incadrat in organizatia "Fratia de Cruce".

In 1941, acesta a fost arestat timp de o luna de zile, deoarece a participat la funeraliile unui comandant legionar. In 1942, a fost din nou arestat si condamnat la sase luni in temnita, din pricina materialelor legionare si armelor descoperite in podul Manastirii Cernica.

In februarie 1942, Valeriu Anania a devenit calugar la Manastirea Antim din Bucuresti si a primit numele Bartolomeu. In luna martie a aceluiasi an, a devenit ierodiacon si a slujit la manastirile Polovragi si Baia de Aries.

In toamna lui 1944, Bartolomeu Valeriu Anania s-a inscris in cadrul Facultatii de Medicina dar si la Conservatorul de Muzica din Cluj. In aceasta perioada a condus greva studentilor, revolta cu caracter anticomunist si antirevizionist, organizata impotriva guvernului condus de Petru Groza si contra celor in dezacord cu revenirea Transilvaniei la Romania. Din cauza acestei greve, Anania a fost exmatriculat in 1947. A ajuns staret in cadrul Manastirii Toplita din Mures.

Ulterior a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti si s-a inscris la Academia Andreiana din Sibiu, fiind licentiat in teologie in 1948.

Intre 1948 si 1958, Bartolomeu Valeriu Anania a ocupat numeroase functii importante in invatamantul bisericesc romanesc. In 1958 a fost arestat din nou, fiind acuzat de activitate legionara si condamnat la 25 de ani munca silnica. In 1964 a fost eliberat din Inchisoarea Aiud, alaturi de alti detinuti politici, datorita decretului pentru anularea detentiei politice.

Din 1966, Bartolomeu Anania a fost trimis peste hotare, unde a desfasurat activitati diverse in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane. A participat la conferinte pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si a vizitat biserici vechi din Africa si Asia.

In anul 1976 s-a intors in Romania  iar in 1982 s-a retras la Manastirea Varatec, dedicandu-se literaturii si operelor scriitoricesti valoroase.

Din anul 1993 si pana la moartea sa, Bartolomeu Anania a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Din 2006 a devenit cel dintai mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului iar in 2007 a fost contracandidatul mitropolitului Daniel la alegerea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane.

Bartolomeu Valeriu Anania este un erou si un martir al credintei dar si o personalitate marcanta, universala si nationala, ce a amprentat istoria cu viata si activitatea sa, cu invataturile si scrierile sale folositoare.

Opera Valeriu Anania

Valeriu Anania este un mare scriitor, carturar, teolog, cunoscator si marturisitor al istoriei romanesti dar si apologet al credintei crestine drepte.

A fost si va ramane, in constiinta publica, un profil al teologului si omului de cultura deschis catre universal. Avand cunostinte vaste si avizate in diverse discipline culturale, teologice si istorice, Bartolomeu Valeriu Anania a inspirat demnitate, noblete, darzenie sufleteasca, sinceritate si discernamant.

Bartolomeu Valeriu Anania s-a afirmat in literatura inca din perioada scolara, debutand in 1936 in paginile revistei "Vremea". Creatiile sale au fost publicate si in "Dacia Rediviva", "Gazeta literara", "Magazin istoric", "Luceafarul", "Ateneu" si altele. A colaborat si cu revistele bisericesti "Glasul Bisericii", "Credinta", "Renasterea", "Mitropolia Olteniei" etc.

Bartolomeu Anania a desfasurat o ampla activitate de scriitor si traducator; a semnat poezie, proza, piese de teatru, predici si Pastorale. Succesul literaturii sale a atras numeroase premii si medalii acordate de Uniunea Scriitorilor, Salonul de Carte din Oradea, Festivalul International de poezie "Lucian Blaga" si altele.

Bartolomeu Valeriu Anania este o figura marcanta a spiritualitatii si culturii romanesti, de anvergura si recunoscuta national si international; este autorul vestitelor "Memorii", traducator al Sfintei Scripturi si membru al Uniunii Scriitorilor.

Literatura semnata de Bartolomeu Anania se identifica prin calitati si trasaturi distincte precum: maturitate si experienta bogata, intelepciune duhovniceasca si pastorala, atasament fata de valori spirituale si perene ale poporului roman, naturalete si lipsa dimensiunii sofisticate, luciditate si spirit critic insotit insa de intelegere si disciplina.

Opera
- Despre noi si despre altii
- Strainii din Kipukua
- The heavens of the Olt
- Les cieux du l"Olt
- Teatru
- Pro Memoria
- Cerurile Oltului
- Mesterul Manole
- Psaltirea. Cartea psalmilor sau Psaltirea Profetului si Regelui David
- Rotonda plopilor aprinsi
- Biblia cu ilustratii
- Greul pamantului
- Hotul de margaritare
- Cantarea cantarilor
- Cartea lui Iov
- Din spumele marii
- Memorii