Descriere
Editura: Curtea Veche
Data aparitie:
Limba: Romana
Coperta: Brosata (paperback)
Numar volume: 1
Numar pagini: 132
Dimensiuni: 210 x 212 x 11 mm
Greutate: 0.48 kg
ISBN/Cod: 978-606-588-808-1
Observatii: Editia a 2-a. Contine reproduceri color
Comentarii ale utilizatorilor
Prezentare

Pornind de la expoziţia-eveniment desfăşurată în perioada 3 octombrie – 5 decembrie 2014 la Muzeul de Artă din Timişoara, albumul Ştefan Câlţia. Locuri propus de Curtea Veche Publishing adună peste 70 de lucrări ale pictorului, dintre care multe neexpuse până acum publicului larg. Textele incluse în album sunt semnate de Victor Neumann, Dan C. Mihăilescu, cele trei tinere curatoare ale expoziţiei – Ioana Mandeal, Sandra Demetrescu, Patricia Bădulescu – şi Andrei Teleagă. Departe de o abordare clasică, autorii vorbesc despre propriile contacte cu munca artistului, trecând prin câteva dintre motivele esenţiale ale universului său ideatic.

Ştefan Câlţia creează, de câteva decenii, nu doar lucrări de artă, ci şi un imaginar. În ultimii ani, caracterul convergent al acestuia a devenit din ce în ce mai evident. Multitudinea de preocupări intelectuale, vizuale şi umane ce îl animă, exprimate în tehnici multiple, formează o luxurianţă ce nu îşi iese, însă, niciodată din matcă. Uneori este vorba despre nesfârşitele peisaje transilvane sau despre trupurile fragile care le traversează văzduhul sau care se prăbuşesc, tăindu-l, dintr-o dată. Alteori, cortegii de fiinţe înspăimântate şi opace par a înainta implacabil şi lumea se strânge în jurul lor, formând un teatru. În desene uriaşe, bestiarul vorace devine epură şi doar liniile înaintează la nesfârşit şi cresc, ca o altfel de fiinţă. Forfota din iarba încinsă a dealului se linişteşte, ţintuită pe o bucată de porţelan.

Albumul “Ştefan Câlţia. Locuri” face parte dintr-un proiect mai amplu care include expoziţia cu acelaşi nume, dar şi o serie de conferinţe. Carte este editată de Galeria Posibilă în parteneriat cu Muzeul de Arta Timişoara, Curtea Veche Publishing, şi cu sprijin din partea Administraţiei Fondului Cultural Român.

Mai mult

Mai multe despre autor - Stefan Caltia »
Opinii despre cartea Locuri
Lucrarile lui Stefan Caltia iti "meduzeaza” privirea si sufletul (ca sa folosesc un verb al domnului Mihailescu), intr-un fel in care doar arta poate conversa, te poate poseda. Mi-e greu s-aleg, dar unele lucrari vorbesc cu mine, altele ma rabda doar sa le privesc, fara a-mi împartasi secretele lor. Personaje de carnaval care leviteazs permanent prin fata ochilor mei, care calatoresc si care ma fascineaza.
Mai mult
Review-uri
Ratingul general al produsului:
Recenzii
     
Detii sau ai citit cartea?
Acorda o nota
Adauga un review